Kwas foliowy przed i w trakcie ciąży – dlaczego warto go przyjmować?
Kwas foliowy przed i w trakcie ciąży – dlaczego warto go przyjmować?
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B. Jest to witamina B9 i B11 lub folacyna.
Dostarczanie jej jest bardzo ważne szczególnie podczas planowania ciąży jak i w czasie jej trwania.
Kwas foliowy ma bardzo duży wpływ na rozwój płodu – jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i kręgosłupa dziecka oraz w tworzeniu krwi dziecka. Jego suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia wad płodowych, np. cewy nerwowej. Dodatkowo kwas foliowy bierze udział w syntezie nukeotydów, które budują DNA.
W ciąży dawka tej witaminy powinna wynosić 400 µg na dobę.
Źródła kwasu foliowego:
- warzywa strączkowe
- zboża
- jajka – głównie żółtka
- orzechy – ziemne, laskowe, włoskie
- migdały
- nasiona sezamu
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
- warzywa – szpinak, brukselka, brokuły
- pietruszka i natka pietruszki
- awokado
- szparagi
- wątroba
- drożdże
- banany
- pomarańcze
- sery pleśniowe