myśli kobiet

Kwas foliowy przed i w trakcie ciąży – dlaczego warto go przyjmować?

Ciąża

Kwas foliowy przed i w trakcie ciąży – dlaczego warto go przyjmować?

Kwas foliowy przed i w trakcie ciąży – dlaczego warto go przyjmować?

               

Kwas foliowy należy do witamin z grupy B. Jest to witamina B9 i B11 lub folacyna.

Dostarczanie jej jest bardzo ważne szczególnie podczas planowania ciąży jak i  w czasie jej trwania.


Kwas foliowy ma bardzo duży wpływ na rozwój płodu – jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i kręgosłupa dziecka oraz w tworzeniu krwi dziecka. Jego suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia wad płodowych, np. cewy nerwowej. Dodatkowo kwas foliowy bierze udział w syntezie nukeotydów, które budują DNA.


W ciąży dawka tej witaminy powinna wynosić 400 µg na dobę.


Źródła kwasu foliowego:

  • warzywa strączkowe
  • zboża
  • jajka – głównie żółtka
  • orzechy – ziemne, laskowe, włoskie
  • migdały
  • nasiona sezamu
  • nasiona słonecznika
  • pestki dyni
  • warzywa – szpinak, brukselka, brokuły
  • pietruszka i natka pietruszki
  • awokado
  • szparagi
  • wątroba
  • drożdże
  • banany
  • pomarańcze
  • sery pleśniowe