myśli kobiet

Produkty wzmacniające odporność

Porady

Produkty wzmacniające odporność

Produkty wzmacniające odporność

               

Przed sezonem grypowym warto zadbać o wzmocnienie odporności naszego organizmu na wirusy.


Produkty wzmacniające odporność:


Ryby

Głównie tłuste ryby, np.: sardynki, łosoś lub makrela.

Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają układ odpornościowy.


Kiszonki

Kiszone buraki, ogórki, kapusta, czosnek lub pomidory.

Zawierają bakterie kwasu mlekowego, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami. Dodatkowo zawierają dużo witaminy C.


Miód

Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.


Imbir

Doskonale wzmacnia odporność, a dodatkowo łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego.


Aronia

Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, m.in.: C, B, B2, P, PP, żelaza, miedzi, jodu oraz prowitaminy A.


Cebula

Jest bogatym źródłem witaminy C. Dodatkowo zawiera również fosfor, krzem, magnez i cynk, który również wzmacnia układ odpornościowy.


Czosnek

Czosnek jest idealnym naturalnym antybiotykiem.

Można go dodawać, np. do zup lub sosów, a także pić 1 łyżeczkę dziennie syropu z czosnku.


Dynia

Zawiera dużo witaminy C oraz prowitaminę A i witaminę E, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami.


Grejpfrut

Jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna.