Produkty wzmacniające odporność
Produkty wzmacniające odporność
Przed sezonem grypowym warto zadbać o wzmocnienie odporności naszego organizmu na wirusy.
Produkty wzmacniające odporność:
Ryby
Głównie tłuste ryby, np.: sardynki, łosoś lub makrela.
Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają układ odpornościowy.
Kiszonki
Kiszone buraki, ogórki, kapusta, czosnek lub pomidory.
Zawierają bakterie kwasu mlekowego, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami. Dodatkowo zawierają dużo witaminy C.
Miód
Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Imbir
Doskonale wzmacnia odporność, a dodatkowo łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego.
Aronia
Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, m.in.: C, B, B2, P, PP, żelaza, miedzi, jodu oraz prowitaminy A.
Cebula
Jest bogatym źródłem witaminy C. Dodatkowo zawiera również fosfor, krzem, magnez i cynk, który również wzmacnia układ odpornościowy.
Czosnek
Czosnek jest idealnym naturalnym antybiotykiem.
Można go dodawać, np. do zup lub sosów, a także pić 1 łyżeczkę dziennie syropu z czosnku.
Dynia
Zawiera dużo witaminy C oraz prowitaminę A i witaminę E, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami.
Grejpfrut
Jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna.