myśli kobiet

Zła kondycja włosów – jakich witamin Ci brakuje? Zobacz!

Uroda

Zła kondycja włosów – jakich witamin Ci brakuje? Zobacz!

Zła kondycja włosów – jakich witamin Ci brakuje? Zobacz!

Braki minerałów i witamin w codziennej diecie skutecznie odbija się na kondycji naszych włosów. Dlatego warto wiedzieć co jeść i jakie witaminy regularnie dostarczać swojemu organizmowi, aby poprawić wygląd nie tylko włosów, ale także naszej skóry.


Żelazo

Niedobór żelaza powoduje, że włosy stają się łamliwe i osłabione.

Najwięcej żelaza znajduje się w: wątróbce, pestkach dyni, buraczkach, szpinaku i natce pietruszki.


Cynk

Niedobór cynku powoduje rozdwajanie się końcówek oraz ich łamliwość.

Aby uzupełnić ten składnik w organizmie należy spożywać: wątróbkę wołową, zielony groszek i cebulę.


Witamina B9, czyli kwas foliowy

Stymuluje wzrost.

Główne źródło to: pełnoziarniste pieczywo, brokuły, orzechy, szpinak, szparagi, kalafior.


Witamina B12 (kobalamina)

Odpowiada za nawilżenie włosów oraz ich szybki wzrost.

Jej niedobór powoduje przetłuszczanie się włosów oraz ich wypadanie.

Głównym źródłem witaminy B12 jest: drób, podroby, ryby.


Biotyna

Stymuluje wzrost włosów oraz zapobiega siwieniu i rozdwajaniu się końcówek.

Aby dostarczyć do organizmu ten składnik warto spożywać: żółtka jaj, mleko, wątróbkę, ryby, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika.


Witamina B5

Odpowiada za nawilżenie włosów oraz ich sprężystość.

Głównym źródłem witaminy B5 są: żółtka jaj, seler, kalafior, orzechy włoskie i laskowe oraz awokado.


Witamina B6 (tzw. pirydoksyna)

Odpowiada za szybki wzrost włosów oraz utrzymanie ich koloru.

Źródła tej witaminy to: kasza gryczana, ziemniaki, ryby oraz mięso.


Witamina B3

Poprawia wzrost włosów, ich nawilżenie oraz odżywienie.

Najwięcej witaminy B3 znajduje się w: rybach, roślinach strączkowych, grzybach, szparagach, awokado oraz w jarmużu.


Ponadto, aby zapewnić dobrą kondycję naszym włosom należy pamiętać o takich witaminach jak: A, C i E.


Witamina A

Odpowiada za nawilżenie włosów oraz łysienie. Dzięki niej włosy stają się gęste i sprężyste.

Źródło witaminy A: wątróbka, ryby, tran, mleko, tłuste mięsa, jajka, pomidory.


Witamina C:

Odpowiada za produkcję kolagenu, który jest głównym naturalnym budulcem włosa.

Źródło witaminy C: porzeczki, maliny, cytrusy, natka pietruszki, kiszona kapusta.


Witamina E:

Dzięki tej witaminie włosy stają się nawilżone. Jej niedobór sprawia, że włosy stają się łamliwe i matowe. Zapobiega również łamliwości końcówek włosów.

Źródło witaminy E: kapusta biała, natka pietruszki, papryka czerwona i zielona.